Algemeen

Dogtrekking is een combinatie van wandelen en oriëntatie raid.  Deze discipline wordt reeds in Oostenrijk, Italië, Polen en Tsjechië beoefend.  Dogtrekking bij Sirius Belgium Dogtrekking is zonder tijdsnotering ! 

Jan Keuleers

De Sirius Belgium Dogtrekking is ontstaan nadat enkele van de oprichters, waaronder onze erevoorzitter Jan Keuleers, in Oostenrijk hadden deelgenomen aan een dogtrekking.  Als fervente wandelaars, honden- en natuurliefhebbers, sloegen we de handen in elkaar om een eerste editie te organiseren op 28, 29 en 30 september 2007 in Kortenberg.

Deze editie bestond uit een wandeltocht op vrijdag en zaterdag, op zondag als afsluiter nog een cani-cross.  Slechts een handvol deelnemers behaalden op zaterdag de finish. De organisatoren hadden de smaak te pakken, en jaar na jaar groeide het aantal deelnemers. 
Ondertussen kunnen we terugblikken op meer dan 14 geweldige edities met vele deelnemers die jaarlijks terugkeren.

Sirius wil een evenement creëren in een toffe familiale sfeer, waarbij de nadruk ligt op de samenwerking tussen mens en hond.  We proberen maximaal 2 opeenvolgende jaren op eenzelfde locatie in België een prachtig parcours voor te schotelen.

Ons doel is om een sportief weekend te organiseren en zoveel mogelijk te wandelen in de ongerepte natuur.

Het concept is eenvoudig: de teams, bestaande uit baas en hond, moeten via een aantal controlepunten, aangeduid door bakens op het terrein, naar de aankomst wandelen of lopen.  De deelnemers mogen vrij hun weg bepalen tussen de verschillende controlepunten.

De totale afstand bedraagt tussen 50 km en 75 km verspreid over 3 dagen.

Er kan een keuze gemaakt worden voor de korte ofwel een lange afstand.

De nacht brengen de deelnemers samen met hun hond door in de tent.

Gedurende 3 dagen voorziet onze eigen catering de deelnemers van eten en drinken. Op vrijdagavond kan men aanschuiven voor een spaghetti, zaterdagavond is er een BBQ en zondagnamiddag sluiten we af met zoetigheden.  Zaterdag en zondag is er ’s ochtends een ontbijtbuffet en op de middagposten zorgen we ook voor een kleinere maaltijd.

Je kan individueel inschrijven (met één of twee honden) of als groep. 

Het parcours proberen we zo veel mogelijk langs bos- en veldwegen uit te stippelen.

Vorige edities

Klik op de titel voor meer info en foto’s

2019 – in Averbode

2019 – Dagwandeling in Aarschot

2018 – In Pondrôme

2018 – Dagwandeling in Hoeilaart / Groenendaal

2017: In Meeuwen-Gruitrode

2017 – Dagwandeling te Zemst

De dag begon zeer fris met een guur windje, maar naarmate de middag er aankwam begon het zonnetje haar warmte af te geven en was de rest van de dag zeer zonnig en aangenaam. De opkomst was weer een succes en onze deelnemers zijn elk jaar aan het toenemen. Zelfs…Read More

2016 – Van Saint-Hubert naar Espeler: “Trekken met de sleurhut, feesteditie”

Het moest speciaal worden en dat was maar het begin van een ideetje, waarom niet alle locaties af gaan die we al gedaan hadden. Van Saint-Hubert naar La Roche over Boeur tot in Espeler. Meer dan een jaar onderzoek: wandelroute, catering, tenten, vervoer en zoveel meer. Het bracht ons vele…Read More

2016 – Dagwandeling te Ternat/Dilbeek

De dagwandeling was een succes, een mooie opkomst van 47 deelnemers en het weer was ook aangenaam. Onze 2de keer dat we dit deden en het was zeer geslaagd, een frisse maar zeer mooie dag. Ook kregen we nadien van een lokale bewoner uit Ternat een foto toegestuurd met de…Read More

2015 – In Boeur, Houffalize, “La Ferme de la Folie”

Op onze 9de editie hebben we allemaal gezweet dat het niet normaal was, de temperaturen waren ons goedgezind dat we zelfs extra water hebben moeten rondbrengen om de hondjes genoeg af te koelen. Op de middagpost hebben we zelfs een klein zwembadje klaar gezet. Een geweldige editie met maar liefst…Read More

2015 – Dagwandeling te Willebroek

Op 15 maart, onze 1ste Editie Dagwandeling: Met dank aan de Firma FORLOG voor het ter beschikking stellen van hun parking. Het weer ‘s morgens was een beetje aan de natte kant, gelukkig is het snel opgeklaard. Maar de kou hebben we de hele dag moeten trotseren. Dit hebben we…Read More

2014 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

Op onze 8ste editie mochten we heel veel nieuwe gezichten verwelkomen. De nachtwandeling heeft enkele slachtoffers gemaakt met kleine kwetsuren. Op zaterdag zijn er verschillende groepen (ook ervaren Dogtrekkers) verkeerd gewandeld waardoor er op zondag een beperkter aantal deelnemers is gestart. Gelukkig zijn de weergoden ons goed gezind en mogen…Read More

2013 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

Onze 7de editie mochten we starten op de plateaus van de Oost-kantons, een heel ander verhaal dan La Roche. Iets minder klimmen en dalen maar je voelde het toch nog goed in de benen dat er een hoogteverschil was.

2012 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien, deze editie hadden we echter 2  doorwadingen voorzien en dit was opnieuw een succes. De foto’s brengen  de verhalen weer tot leven.

2011 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

 Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien. De doorwading die we voorzien hadden  was zeer succesvol en voor sommigen een natte belevenis. De foto’s  brengen de verhalen weer tot leven.

2010 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer moeilijk is om je te oriënteren.

2009 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer moeilijk is om je te oriënteren.

2008 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B. Op zondag was er een canicross.

2007 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent  door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B. Op zondag was er een canicross.