Algemeen

Dogtrekking is een combinatie van wandelen en oriëntatie raid.  Deze discipline wordt reeds in Oostenrijk, Italië, Polen en Tsjechië beoefend.  Dogtrekking bij Sirius Belgium Dogtrekking is zonder tijdsnotering ! 

Jan Keuleers

De Sirius Belgium Dogtrekking is ontstaan nadat enkele van de oprichters, waaronder onze erevoorzitter Jan Keuleers, in Oostenrijk hadden deelgenomen aan een dogtrekking.  Als fervente wandelaars, honden- en natuurliefhebbers, sloegen we de handen in elkaar om een eerste editie te organiseren op 28, 29 en 30 september 2007 in Kortenberg.

Deze editie bestond uit een wandeltocht op vrijdag en zaterdag, op zondag als afsluiter nog een cani-cross.  Slechts een handvol deelnemers behaalden op zaterdag de finish. De organisatoren hadden de smaak te pakken, en jaar na jaar groeide het aantal deelnemers. 
Ondertussen kunnen we terugblikken op meer dan 14 geweldige edities met vele deelnemers die jaarlijks terugkeren.

Sirius wil een evenement creëren in een toffe familiale sfeer, waarbij de nadruk ligt op de samenwerking tussen mens en hond.  We proberen maximaal 2 opeenvolgende jaren op eenzelfde locatie in België een prachtig parcours voor te schotelen.

Ons doel is om een sportief weekend te organiseren en zoveel mogelijk te wandelen in de ongerepte natuur.

Het concept is eenvoudig: de teams, bestaande uit baas en hond, moeten via een aantal controlepunten, aangeduid door bakens op het terrein, naar de aankomst wandelen of lopen.  De deelnemers mogen vrij hun weg bepalen tussen de verschillende controlepunten.

De totale afstand bedraagt tussen 50 km en 75 km verspreid over 3 dagen.

Er kan een keuze gemaakt worden voor de korte ofwel een lange afstand.

De nacht brengen de deelnemers samen met hun hond door in de tent.

Gedurende 3 dagen voorziet onze eigen catering de deelnemers van eten en drinken. Op vrijdagavond kan men aanschuiven voor een spaghetti, zaterdagavond is er een BBQ en zondagnamiddag sluiten we af met zoetigheden.  Zaterdag en zondag is er ’s ochtends een ontbijtbuffet en op de middagposten zorgen we ook voor een kleinere maaltijd.

Je kan individueel inschrijven (met één of twee honden) of als groep. 

Het parcours proberen we zo veel mogelijk langs bos- en veldwegen uit te stippelen.

Vorige edities

Klik op de titel voor meer info en foto’s

loading
 • augustus 2019

  2019 – in Averbode

  2019 – in Averbode

  augustus 30, 2019
 • maart 2019

  2019 – Dagwandeling in Aarschot

  2019 – Dagwandeling in Aarschot

  maart 24, 2019
 • augustus 2018

  2018 – In Pondrôme

  2018 – In Pondrôme

  augustus 3, 2018
 • maart 2018

  2018 – Dagwandeling in Hoeilaart / Groenendaal

  2018 – Dagwandeling in Hoeilaart / Groenendaal

  maart 3, 2018
 • augustus 2017

  2017: In Meeuwen-Gruitrode

  2017: In Meeuwen-Gruitrode

  augustus 3, 2017
 • maart 2017

  2017 – Dagwandeling te Zemst

  2017 – Dagwandeling te Zemst

  maart 3, 2017

  De dag begon zeer fris met een guur windje, maar naarmate de middag er aankwam begon het zonnetje haar warmte af te geven en was de rest van de dag zeer zonnig en aangenaam. De opkomst was weer een succes en onze deelnemers zijn elk jaar aan het toenemen. Zelfs uit het buitenland komen ze voor een dagje te wandelen met ons of zou het voor de soep geweest zijn die ze op de middagpost kregen voorgeschoteld. Het waren 68 deelnemers verdeeld over 3 groepen en ze hebben er een kleine 15 Km gedaan. Voor onze trouwe deelnemers is dit een oefen wandelingetje rond de kerk.

  Tot in Augustus.

  En blijven oefenen, we hebben weer pittige kilometers voorzien

 • augustus 2016

  2016 – Van Saint-Hubert naar Espeler: “Trekken met de sleurhut, feesteditie”

  2016 – Van Saint-Hubert naar Espeler: “Trekken met de sleurhut, feesteditie”

  augustus 3, 2016

  Het moest speciaal worden en dat was maar het begin van een ideetje, waarom niet alle locaties af gaan die we al gedaan hadden. Van Saint-Hubert naar La Roche over Boeur tot in Espeler. Meer dan een jaar onderzoek: wandelroute, catering, tenten, vervoer en zoveel meer. Het bracht ons vele obstakels: één dag meer, geen vaste slaapplaats niet voor de deelnemers noch voor ons zelf en 85km wandelroute verspreid over maar 3 dagen. Met een aantal bange hartjes, vele mails en een waslijst aan gsm verkeer zijn we van start gegaan. De enorme opkomst hadden we niet verwacht, 40 à 50 deelnemers was onze schatting, maar het zijn er maar liefst 75 geworden.

  Nu was het aan de weergoden en Ja hoor ze waren ons gunstig, zelfs in die maten dat we op vrijdag en zaterdag extra water hebben moeten voorzien en dat er “zwembadjes” klaar stonden voor onze trouw viervoeters, met temperaturen hoger dan 30 graden was dit zeker nodig. Het was zwaar voor de deelnemers en organisatie, alles elke dag verhuizen en maar enkele uurtjes slaap. Maar dit was voor ons allemaal de moeite waard, om jullie leuke reactie en complimenten hierna te mogen ontvangen. Natuurlijk hadden we ook nog enkele leuke extraatjes: 2 deelnemers en één hond mochten we een leuk aandenken geven omdat zij alle 10 edities hebben uitgewandeld én we mogen met trots ons eerste huwelijksaanzoek meemaken. Wat was het een buitengewoon, zeer warm, fantastisch, leuk, onder vrienden geslaagd weekend.

 • maart 2016

  2016 – Dagwandeling te Ternat/Dilbeek

  2016 – Dagwandeling te Ternat/Dilbeek

  maart 3, 2016

  De dagwandeling was een succes, een mooie opkomst van 47 deelnemers en het weer was ook aangenaam. Onze 2de keer dat we dit deden en het was zeer geslaagd, een frisse maar zeer mooie dag. Ook kregen we nadien van een lokale bewoner uit Ternat een foto toegestuurd met de vermelding dat dit leuk om zien was dat de wandelpaden gebruikt werden in Ternat.

 • augustus 2015

  2015 – In Boeur, Houffalize, “La Ferme de la Folie”

  2015 – In Boeur, Houffalize, “La Ferme de la Folie”

  augustus 3, 2015

  Op onze 9de editie hebben we allemaal gezweet dat het niet normaal was, de temperaturen waren ons goedgezind dat we zelfs extra water hebben moeten rondbrengen om de hondjes genoeg af te koelen.

  Op de middagpost hebben we zelfs een klein zwembadje klaar gezet.

  Een geweldige editie met maar liefst (een record voor ons) 93 deelnemers.

 • maart 2015

  2015 – Dagwandeling te Willebroek

  2015 – Dagwandeling te Willebroek

  maart 3, 2015

  Op 15 maart, onze 1ste Editie Dagwandeling: Met dank aan de Firma FORLOG voor het ter beschikking stellen van hun parking. Het weer ‘s morgens was een beetje aan de natte kant, gelukkig is het snel opgeklaard. Maar de kou hebben we de hele dag moeten trotseren. Dit hebben we gecompenseerd met lekkere verse soep en warme versnaperingen na de wandeling. Deze dag werd ook de locatie meegedeeld voor augustus.

 • augustus 2014

  2014 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

  2014 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

  augustus 3, 2014

  Op onze 8ste editie mochten we heel veel nieuwe gezichten verwelkomen. De nachtwandeling heeft enkele slachtoffers gemaakt met kleine kwetsuren. Op zaterdag zijn er verschillende groepen (ook ervaren Dogtrekkers) verkeerd gewandeld waardoor er op zondag een beperkter aantal deelnemers is gestart. Gelukkig zijn de weergoden ons goed gezind en mogen we de zondag afsluiten met de zon en een lekkere pannenkoek.

 • augustus 2013

  2013 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

  2013 – In Espeler, Burg Reuland, Oost-Kantons in de zaal “Zum Steinemann”

  augustus 3, 2013

  Onze 7de editie mochten we starten op de plateaus van de Oost-kantons, een heel ander verhaal dan La Roche. Iets minder klimmen en dalen maar je voelde het toch nog goed in de benen dat er een hoogteverschil was.

 • augustus 2012

  2012 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

  2012 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

  augustus 3, 2012

  Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien, deze editie hadden we echter 2  doorwadingen voorzien en dit was opnieuw een succes. De foto’s brengen  de verhalen weer tot leven.

 • augustus 2011

  2011 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

  2011 – In La Roche-en-Ardenne, camping Benelux

  augustus 3, 2011

   Waar de vallei van de Ourthe mooie maar zeer zware uitdagingen biedt. De  deelnemers hebben hier afgezien. De doorwading die we voorzien hadden  was zeer succesvol en voor sommigen een natte belevenis. De foto’s  brengen de verhalen weer tot leven.

 • augustus 2010

  2010 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

  2010 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

  augustus 3, 2010

  Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer moeilijk is om je te oriënteren.

 • augustus 2009

  2009 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

  2009 – In Saint-Hubert, camping Europacamp

  augustus 3, 2009

  Saint Hubert met zijn bossen en dichtbegroeide gebieden, waar het zeer moeilijk is om je te oriënteren.

 • augustus 2008

  2008 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

  2008 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

  augustus 3, 2008

  Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B.

  Op zondag was er een canicross.

 • augustus 2007

  2007 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

  2007 – In Kortenberg, de Dijlevallei en Heverleebos

  augustus 2, 2007

  Deze editie had twee verschillende overnachtingsplaatsen waarbij de tent  door de organisatie werd vervoerd van plaats A naar plaats B.

  Op zondag was er een canicross.